LeesOceaan: Begrijpend lezen met plezier
LeesOceaan is een begrijpend leesmethode voor groep 5 t/m 8 die begrijpend lezen en taal integreert. LeesOceaan sluit naadloos aan bij Taal actief 5 voor de chr. school.
Vanuit rijke teksten uit voor de doelgroep geschikte kinderboeken, en met een gestructureerde opbouw, ontwikkelen kinderen leesbegrip. Door recente kinderboeken een plek te geven in de klas, wordt de aandacht gericht op leesplezier. De kinderen duiken in de tekst, voeren gesprekken en maken gevarieerde opdrachten. Leren begrijpend lezen is een proces van samen lezen, denken, praten en oefenen.
Zo worden kinderen gemotiveerde, sterke lezers!
- Online informatiebijeenkomst De SLRO organiseert een online informatiebijeenkomst over LeesOceaan op woensdagmiddag 9 april a.s., aanvang 15.00 uur. O.a. auteur Doret Felten en onderwijsadviseur Arie Visser zullen u uitgebreid informeren over deze nieuwe methode Begrijpend lezen. Aanmelden kan via info@slro.nl.
Samenwerking SLRO en Groen educatief
De SLRO is uitgeverij Groen educatief erkentelijk voor de samenwerking rondom deze nieuwe methode Begrijpend lezen. Ook spreken we onze dank uit aan verschillende meelezers zoals de Johannes Bogermanschool uit Vriezenveen en de ds. Koelmanschool uit Gorinchem. LeesOceaan is vanaf schooljaar 2025/2026 is groep 5 te bestellen en hierop volgen groep 6 t/m 8.
Gratis uitproberen
Wij nodigen jullie van harte uit om gratis de eerste twee thema’s (Groep 5) van LeesOceaan uit te proberen! Meld u nu hier aan en u ontvangt een bevestiging en informatie wanneer u thema 1 en 2 zult ontvangen. We kijken uit om samen met jullie de leesvaardigheid van de kinderen te versterken!
Vanaf schooljaar 2025/2026 is LeesOceaan voor groep 5 te bestellen.
Leerstofinhoud
LeesOceaan bevat een leerlijn begrijpend lezen voor groep 5 t/m 8. Elke week is er een les begrijpend lezen. De teksten sluiten aan op Taal actief 5 voor de chr. school en zijn gevarieerd; zowel verhalen, informatieve teksten als poëzie, krijgen een plaats in de klas. Daarbij is er ook aandacht voor andere teksten, zoals brieven, Bijbelverhalen, recensies en recepten. De moeilijkheidsgraad van de teksten groeit door het jaar heen en biedt uitdaging voor alle niveaus. Moeilijke woorden worden in elke les besproken. Er zijn woordstrookjes beschikbaar om de woorden in te oefenen. LeesOceaan werkt vanuit het directe instructie model, waarbij de leerkracht rolmodel is.
Thema’s en jaarplanning
Het basisaanbod bestaat uit twee leeswerkschriften per schooljaar. In elk leeswerkschrift zijn vier thema’s gebundeld. Totaal zijn er 8 thema’s per leerjaar, gekoppeld aan Taal actief 5 voor de chr. school, maar ook passend bij andere methodes. In het leeswerkschrift staan de leesdoelen, de teksten en de opdrachten voor de kinderen.
Lesbeschrijving
De vaste structuur zorgt voor herkenbaarheid bij de kinderen. De lesbeschrijving helpt de leerkracht door de les heen. Voorbereiden van een begrijpend leesles is belangrijk, zodat de leerkracht weet hoe de leesdoelen tot uiting komen en hoe de modeling- en instructiemomenten vormgegeven kunnen worden. De lesbeschrijving geeft aan welke materialen er nodig zijn voor de les en er is een korte beschrijving van de lesinhoud. Verder worden de gebruikte boeken met auteurs genoemd, de inhoudelijke leesdoelen, de leesstrategie die wordt geoefend en de verwachte moeilijke woorden.
De tekst centraal
In LeesOceaan staat de tekst centraal. De zes wetenschappelijk bewezen leesstrategieën zijn voor kinderen een hulp middel om teksten goed te begrijpen. Ze sturen het denkproces tijdens het lezen en helpen betekenis te geven aan de tekst. Leesstrategieën zorgen ervoor dat de kinderen actief blijven lezen. In LeesOceaan vertegenwoordigen zes kinderen de leesstrategieën. Bij teksten waarbij verdiepend lezen nodig is om tot leesbegrip te komen, is gebruik gemaakt van de drie fases van Close Reading.
De teksten zijn gevarieerd; zowel verhalen, informatieve teksten als poëzie maar ook brieven, Bijbelverhalen, recensies en recepten.
Opbouw in de leerlijn
- Van korte, eenvoudige teksten naar steeds langere, meer complexe teksten.
- Van teksten over onderwerpen die aan sluiten bij de leefwereld van kinderen naar onderwerpen die wat verder van de lezer afstaan.
- Het proces van sturing en modeling naar zelfstandig betekenis verlenen aan teksten.
- Een opbouw in zes leesstrategieën. Groep 5 en 6 werken aan dezelfde doelen. In groep 7 en 8 worden deze doelen uitgebreid en verdiept.
- LeesOceaan biedt mogelijkheden tot differentiatie, zowel tijdens de les als in de opdrachten.
Woordenschat
Woordenschat is een vast onderdeel van de les en bestaat uit modeling en gesprek over de moeilijke en/of onbekende woorden die de kinderen tijdens het lezen hebben gemarkeerd. In de lesbeschrijving staan suggesties voor modeling en gesprek. LeesOceaan biedt woordstrookjes aan. Hang deze op een vaste plek in de klas. Er zijn ook lege woordstrookjes beschikbaar om woorden die kinderen aandragen en niet voorgedrukt staan op te kunnen schrijven. Tip: laat kinderen de woorden ook buiten de les om oefenen, dit is nodig om de woorden te laten beklijven.
Groei in zicht
LeesOceaan maakt groei inzichtelijk door gebruik te maken van een leerdoelmonitor. De leerkracht monitort het leerproces van de kinderen door opdrachten individueel te laten maken en zelf na te kijken. Daarnaast observeert de leerkracht ook tijdens de les. De groei wordt genoteerd in de leerdoelmonitor. De kinderen van groep 5 en 6 krijgen twee jaar de ruimte te groeien en de monitor wordt steeds verder aangevuld. Groep 7 en 8 vormen ook samen één leerproces. Vraagstellingen van methode-onafhankelijke toetsen (zoals bijv. Cito) worden regelmatig in de lessen van LeesOceaan geoefend. Hierdoor worden kinderen voorbereid zonder oefentoetsen. Dit zorgt voor meer leesplezier en blijft het lezen van rijke teksten centraal staan.
Materialen
De materialen zijn praktisch en aantrekkelijk voor zowel leerlingen als leerkrachten:
- Leeswerkschriften (A en B): elk leerjaar bestaat uit twee leeswerkschriften. Hierin lezen en werken de leerlingen. De teksten, illustraties uit de kinderboeken en de opdrachten staan erin. Zo kunnen kinderen markeren en schrijven, want begrijpend leren lezen is ‘doen’!
- Opzoekboekje: een naslagwerk met stappenplannen die ondersteuning bieden. De leerlingen kunnen snel en overzichtelijk leeshoudingen, leesstrategieën en signaalwoorden opzoeken.
- Poster Leesstrategieën: de zes karakters van de leesstrategieën staan op een poster die in de klas opgehangen kan worden. De karakters helpen de kinderen door de les heen. Bijvoorbeeld Vince Vlog, hij helpt je met het stellen van goede vragen.
- Digibordsoftware: het leeswerkschrift is opgenomen in de digibordsoftware. Zo kan de leerkracht duidelijk en overzichtelijk de les geven. Knoppen in de software brengen de leerkracht en de leerlingen naar een juiste pagina’s van het opzoekboekje. Ook zijn er hulpmiddelen beschikbaar, zoals een timer en markeerstift.
- Kopieerbladen en woordstroken: deze zijn printbaar en ter ondersteuning van de les.
- Algemene (digitale) handleiding.
- Boekenpakket: geef het boek van de les een centrale plaats in de klas, zodat de leerlingen enthousiast worden om het te gaan lezen.
Online informatiebijeenkomst
De SLRO organiseert een online informatiebijeenkomst over LeesOceaan op woensdagmiddag 9 april a.s., aanvang 15.00 uur. O.a. auteur Doret Felten en onderwijsadviseur Arie Visser zullen u uitgebreid informeren over deze nieuwe methode Begrijpend lezen.
Aanmelden kan via info@slro.nl.