Vakgroep

Aanvankelijk lezen, Begrijpend lezen, Technisch lezen

Revisie

in 2023

Groep

4 t/m 8

Waardering

Gebruik

15% van de aangesloten scholen

Leesfontein

Leesfontein is een hedendaagse methode voor technisch lezen volgens de nieuwe AVI-normen voor het christelijk onderwijs. Leesfontein bevat passende, uitdagende verhalen en teksten op elk niveau en heeft uitgebreide leermaterialen voor groep 7 en 8, waardoor het een echte doorgaande lijn is in technisch lezen. Met Leesfontein niveau E3 kan begonnen worden in groep 4 van het basisonderwijs.

Per leesles komen verschillende aspecten van het lezen aan bod. In de handleiding wordt nader ingegaan op de afwisseling tussen instructie- en oefenvormen, zodat elke leerling aangesproken wordt. De verschillende manieren om de leerling te benaderen, biedt de leerkracht verschillende mogelijkheden om de lessen in te vullen. Dit maakt Leesfontein uitdagend voor zowel de leerkracht als de leerlingen.

Lange tijd was de opvatting, dat in de hoogste groepen van de basisschool aparte aandacht voor technisch lezen niet nodig zou zijn. Inmiddels is bekend dat dit voor een veel kleiner deel van de leerlingen opgaat dan werd gedacht. Leesfontein biedt daarom een doorlopende lijn voor technisch lezen van groep 4 t/m groep 8, met passende en sprankelende verhalen en opdrachten op alle leesniveaus. Het doel is dat de leerlingen zicht ontwikkelen van het correct kunnen lezen, naar vlot en correct lezen.

Methode ontwikkelaar

Royal Jongbloed Groen educatief

Uitvoering

papier en digitaal

Reviews

15% van de aangesloten scholen bij de SLRO gebruikt Leesfontein bij Aanvankelijk lezen. Gemiddeld geven zij als waarderingscijfer 3,8 sterren.

De loper vinden we minder succesvol in de groepen 7-8. Vloeiend en VLot is goed om woordenschat (dagelijks) te oefenen.
Mooi om wekelijks gerichte aandacht voor het technisch lezen (ook in de groepen 5 en 6) te kunnen realiseren met aandacht voor differentiatie op groeps- en leerlingniveau.
Prima methode

Meer leermiddelen

Blink Lezen

Aanvankelijk lezen, Begrijpend lezen, Technisch lezen

0
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 4 t/m 7
Gebruik: 0% van de scholen

Actief Leren Lezen

Aanvankelijk lezen, Begrijpend lezen, Technisch lezen

4,5
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 6 jaar (2030)
Groep: 3 t/m 5
Gebruik: 1% van de scholen
Meer Aanvankelijk lezen leermiddelen