Vakgroep

Aanvankelijk lezen, Begrijpend lezen, Rekenen, Spelling, Taal, Technisch lezen

Revisie

over 6 jaar (2030)

Groep

3 t/m 8

Waardering

Gebruik

3% van de aangesloten scholen

Levelwerk

Levelwerk is een kant-en-klaar, kindvriendelijke leerlijn voor hoogbegaafdheid die eenvoudig door de leerkracht te implementeren is. De leerling werkt feitelijk op twee sporen, een gecompacte basislijn en een aanvullende verrijkingslijn.

Levelwerk biedt een totaalaanbod van verrijkende activiteiten en kan worden gebruikt vanaf groep 3 t/m groep 8. Met de aanschaf van Levelwerk heb je voor slimme en (hoog)begaafde leerlingen een passend en kant-en-klaar leerstofaanbod in je eigen school. Het is eenvoudig te implementeren en staat los van de methodes. Leerlingen werken met een gecompacte basislijn en een aanvullende verrijkingslijn: Levelwerk. Dit alles gebeurt zoveel mogelijk in de eigen groep.

De lat ligt hoog: er valt echt iets te leren. Levelwerk biedt materiaal voor taal, lezen, rekenen en een grote variatie aan opdrachten. Hierbij kun je denken aan techniek, creativiteit, puzzels en denkspellen. Er is aandacht voor executieve functies en metacognitieve vaardigheden met creatieve, technische, sociale en kunstzinnige opdrachten.

Levelwerk

  • dé leerlijn voor (hoog)begaafde leerlingen van groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs.
  • bedoeld voor leerlingen die extra uitdaging nodig hebben op school omdat ze ‘meer’ aan kunnen!
  • geeft handvatten om te differentiëren met begaafde en hoogbegaafde leerlingen.
  • regelmatig komen er updates waarmee je de Levelboxen kunt vernieuwen.

Wat biedt Levelwerk?

Levelwerk biedt een totaalaanbod van verrijkende activiteiten op het gebied van taal/lezen en rekenen. Daarnaast biedt Levelwerk de mogelijkheid om met zelf gekozen onderwerpen aan de slag te gaan. Doel van deze werkwijze is tweeledig: aansluiten bij de motivatie van de leerling en het oefenen van metacognitieve, maar ook sociaal-emotionele en creatieve vaardigheden. Elke groep heeft zijn eigen box. In elke box zitten de juiste materialen inclusief een begeleidingsmap waarin precies staat wat de kinderen elke periode moeten doen. Je hebt een kant-en-klare methode voor (hoog)begaafdheid op school, in elke klas.

Leren leren

Met het leerstofaanbod van Levelwerk leer je intelligente kinderen leren. Op het moment dat er moeilijker leerstof wordt aangeboden en het kind merkt dat er echt iets wordt gevraagd aan inspanning, ontstaat er een eerste reactie van schrik. Het kind beseft dat er gewerkt moet worden en dat er mogelijk fouten worden gemaakt, omdat ze het niet meteen snappen. Dat geeft een gevoel van onzekerheid en spanning.

Het is bij het aanbod van moeilijke leerstof juist de bedoeling dat kinderen leren de confrontatie aan te gaan met dit gevoel. Alleen op deze wijze leren ze wat het proces van ‘leren’ inhoudt. Het is nodig dat dit op jonge leeftijd wordt aangeleerd, want oefening baart kunst.

Methode ontwikkelaar

Uitgeverij Eduforce

Uitvoering

papier en digitaal