Vakgroep

Begrijpend lezen, Mediawijsheid

Revisie

altijd up to date

Groep

1 t/m 8

Waardering

Gebruik

9% van de aangesloten scholen

News2Learn

News2Learn is een eigentijdse leerlijn begrijpend lezen en mediawijsheid in één. Naast begrijpend lezen zijn ook begrijpend luisteren, kijken en omgaan met sociale media onderdeel van de leerlijn. Zo combineert News2Learn op een slimme manier twee belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden.

Vaardige lezers en verstandige mediagebruikers

Leerlingen zijn gebruikers van media. Of het nu gaat om nieuws, lees-, strip- of schoolboeken, reclame, games, films, radio, internet of sociale media, dagelijks komen ze in aanraking met een grote hoeveelheid informatie.
Het is de kunst om op verstandige wijze met al deze informatie om te gaan. Allereerst om de informatie te filteren en te selecteren. Vervolgens om de boodschap te analyseren, te begrijpen en te bepalen wat de betekenis ervan is. En tenslotte om vast te stellen wat er met de informatie gedaan moet worden.
Om deze vaardigheden goed toe te passen, moeten leerlingen zich ontwikkelen tot vaardige lezers en verstandige gebruikers van media. News2Learn draagt hier aan bij door wekelijks frisse en afwisselende lessen begrijpend lezen, kijken en luisteren aan te bieden. Op gestructureerde wijze bouwen de leerlingen een adequaat repertoire vaardigheden op dat aansluit bij recente wetenschappelijke standaards en voldoet aan de vijf kerndoelen voor begrijpend lezen.

Maar News2Learn is meer dan begrijpend lezen, kijken en luisteren. Op slimme wijze zijn de lessen mediawijsheid in de leerlijn geïntegreerd. De leerlingen komen zo op een natuurlijke manier in aanraking met allerlei onderwerpen die gaan over de omgang met nieuwe media. Dat gebeurt op een positief kritische wijze. Zo worden ze zich bewust van de eigenschappen van deze media, wat deze met hen doen en hoe ze er verstandig mee om kunnen gaan.

Materialen

News2Learn gebruikt slimme digitale techniek. Met één klik heeft u alle lesmaterialen bij de hand en kunt u (inter)actief aan de slag. News2Learn heeft een leerlingensite waar de leerlingen reageren op het onderwerp van de week en met de tekst en bijbehorende media aan het werk kunnen. Je kunt volledig digitaal werken, maar alles is ook printbaar.

Methode ontwikkelaar

Edu-World B.V.

Uitvoering

papier en digitaal

Reviews

9% van de aangesloten scholen bij de SLRO gebruikt News2Learn bij Begrijpend lezen. Gemiddeld geven zij als waarderingscijfer 4,0 sterren.

actuele onderwerpen, forse tijdsinvestering, techniek vraagt oefening
Het invoertraject vereist een flinke investering, maar het is een methode die een meerwaarde heeft zowel inhoudelijk als qua identiteit.
je ben bij deze methode als leerkracht erg veel bezig met modelleren