Vakgroep

Burgerschap

Revisie

altijd up to date

Groep

1 t/m 8

Waardering

Gebruik

63% van de aangesloten scholen

SLRO Leerlijn Burgerschap

Vanuit Bijbelse waarden (Galaten 5) is met de SLRO Leerlijn Burgerschap voor het Primair Onderwijs invulling gegeven aan de Wet voor Burgerschapsonderwijs.

Invulling geven aan Burgerschapsonderwijs doen we niet alleen omdat de overheid dit van ons vraagt, maar vooral omdat het een voluit Bijbelse opdracht is. Immers schrijft Paulus aan de gemeente van Filippi in Filippensen 3 vers 20Maar onze wandel is in de hemelen, waaruit wij ook den Zaligmaker verwachten, namelijk den Heere Jezus Christus. De kanttekenaren leggen uit dat het woordje ‘wandel’ vanuit het Grieks betekent dat we ons als een goed burger behoorlijk in onze stad moeten gedragen; ze gebruiken daar het woord burgerschap.

De SLRO Leerlijn Burgerschap is bedoeld voor zowel beleidsmakers als leerkrachten.

  • Als beleidsmaker krijg je met de SLRO Leerlijn Burgerschap een goed overzicht van het terrein van burgerschapsonderwijs. De achtergrondinformatie en visie kun je gebruiken voor bespreking in het team.
  • Als leerkracht zul je vooral geïnteresseerd zijn in de uitgewerkte thema’s. Daarmee kun je concreet verbinding leggen met wat er al in je lessen, lesmethoden en projecten aan de orde komt.

De SLRO Leerlijn Burgerschap heeft geen enkele voorschrijvende status. Ze wil scholen behulpzaam zijn, maar scholen kunnen de inhoud niet een op een overnemen. Wel daagt de SLRO Leerlijn Burgerschap de scholen uit om vanuit hun eigen visie hun eigen burgerschapsonderwijs in hun eigen context doelgericht en samenhangend vorm te geven.

De SLRO Leerlijn Burgerschap daagt uit om vanuit de eigen visie het burgerschapsonderwijs in de eigen context doelgericht en samenhangend vorm te geven.

Hoe gebruik je de SLRO Leerlijn Burgerschap?

Ondanks dat de SLRO Leerlijn Burgerschap zelf geen relatie legt met lesmethoden die in de scholen gebruikt worden, wordt wel ruimte geboden om te beschrijven in welke methode en in welk hoofdstuk de relatie met een tussendoel gelegd kan worden.

Niet alleen het kennen, maar ook het oefenen in vaardigheden en attitude dragen bij aan goed burgerschapsonderwijs. Zowel bij Schoolactiviteiten als bij Externe activiteiten kunt u oefenvoorbeelden toevoegen. U kunt ook eigen doelen toevoegen, of zelfs een extra burgerschapsthema (tak), toegespitst op uw specifieke schoolcontext.

 

 

Methode ontwikkelaar

SLRO

Uitvoering

volledig digitaal