Vakgroep

Handvaardigheid, Tekenen

Revisie

over 4 jaar (2028)

Groep

1 t/m 8

Waardering

Gebruik

17% van de aangesloten scholen

Uit de kunst

Creativiteit zit in ons allemaal en kun je door oefening sterk ontwikkelen. Wakker jij het creatieve vuurtje van je leerlingen aan?

Uit de Kunst is een digitale methode voor tekenen en handvaardigheid in groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Deze expressiemethode is speciaal ontwikkeld voor het digibord en is interactief, actueel en effectief. Dankzij het doelenoverzicht houd je gemakkelijk in de gaten of je alle kerndoelen behandeld hebt.

Hoge kwaliteit

Op internet barst het van de creatieve lessen, maar er is erg veel verschil in kwaliteit: er is niet altijd nagedacht over leerdoelen en vaak is er weinig ruimte voor verdieping en creativiteit. Echt goede lessen vinden is een tijdrovende klus. Met Uit de Kunst weet je zeker dat je werkt met lessen van hoge kwaliteit. Ze zijn goed doordacht, praktisch haalbaar én leveren mooie resultaten op.

Ruim lesaanbod

Binnen Uit de Kunst kun je de basisleerlijn volgen of zelf een leerlijn samenstellen. Daarnaast is het mogelijk om uit het ruime aanbod losse lessen te kiezen. Je kunt daarbij zoeken op groep, materiaal, thema en beeldaspect, zoals kleur en compositie.

Heldere lesopbouw: kijken, denken, maken en reflecteren

Alle lessen volgen een vaste structuur: kijken, denken, maken en reflecteren. Een pakkende instap prikkelt de kinderen en zet ze aan het denken. Daarna gaan ze zelf aan de slag. Als iedereen klaar is, kijken ze met gerichte vragen naar hun eigen werk en naar de werkstukken van hun klasgenoten. Die reflectie maakt de leeropbrengst nóg groter.

Creativiteit door inspiratie

De lessen vragen weinig voorbereidingstijd en zijn inspirerend voor de leerkracht én de leerlingen. De kinderen maken niet simpelweg een voorbeeld na: hun creativiteit wordt gestimuleerd door de pakkende lesopening en inspirerende foto’s, filmpjes en voorbeelden. Het gaat in Uit de Kunst dan ook niet om het eindproduct: de focus ligt op het creatieve proces.

Methode ontwikkelaar

Delubas

Website

delubas.nl

Uitvoering

volledig digitaal

Reviews

17% van de aangesloten scholen bij de SLRO gebruikt Uit de kunst bij Handvaardigheid. Gemiddeld geven zij als waarderingscijfer 3,5 sterren.

Wel aanwezig op school. Niet echt actief gebruikt. Werken volgens eigen inbreng van de leerkracht. Geen behoefte aan iets anders.
Fijne methode