Vakgroep

Digitale geletterdheid, Mediawijsheid

Revisie

over 5 jaar (2029)

Groep

1 t/m 8

Waardering

Gebruik

3% van de aangesloten scholen

Basicly

Dé totaaloplossing voor digitale geletterdheid. Van de oriëntatie op het nieuwe leergebied tot aan het lesgeven in de klas. Basicly biedt jouw school en bestuur alle handvatten om digitale geletterdheid een structurele plek in jullie onderwijs en organisatie te geven.

Wat is Basicly

Basicly is een online platform waarmee je digitale geletterdheid op gestructureerde wijze in kan zetten. Het platform kan gebruikt worden in het basisonderwijs en in klas 1-2 van het VO. Basicly biedt aantrekkelijke content, vraagt weinig van de leerkracht en benadert digitale vaardigheden als middel om bij verschillende vakken in te zetten. Het platform richt zich op de vier domeinen van digitale geletterdheid: ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking. Hoe werkt dit precies?

Lesdoel

Met Basicly werk je aan alle vier de domeinen van digitale geletterdheid: ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking. Daarnaast dragen de lessen bij aan de volgende 21e eeuwse vaardigheden:

  • Creatief denken: kinderen werken aan verhalen, brochures, presentaties
  • Problemen oplossen: kinderen krijgen een grote opdracht die opgedeeld is in kleinere opdrachten
  • Samenwerken: kinderen leren om een team te maken

Eigenschappen Basicly

Voorheen kon je bij Basicly kiezen voor gratis variant en een betaalde variant. De extra’s zaten hem in de complete leerpaden zodat je heel voorgestructureerd aan de SLO-doelen digitale geletterdheid kunt werken, school- en klassenmanagement, leerlingaccounts en professionalisering van de leerkrachten.
Vanaf januari 2020 is de gratis variant opgeheven en kun je bij Heutink een licentie aanschaffen. Je hebt dan een gratis proefperiode van 3 maanden die je aan kunt schaffen per school. Bedenk dus eerst goed of er meerdere leerkrachten in jouw team bereid zijn om Basicly uit te proberen. Hoe krijg je anders jouw team mee?
Maar ook zonder licentie is Basicly een aanrader. Via de bibliotheek is een aantal instructiefilmpjes voor kinderen beschikbaar waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe zij een Word document (Office) of Google document (G-Suite) kunnen bewerken. Voor leerkrachten die lichtelijk in paniek raken als alle kinderen jou verwachtingsvol aankijken met een laptop voor hun neus is dit natuurlijk een uitkomst. Heel fijn dat Basicly deze filmpjes ter beschikking stelt

Methode ontwikkelaar

Basicly

Website

www.basicly.co

Uitvoering

volledig digitaal

Reviews

3% van de aangesloten scholen bij de SLRO gebruikt Basicly bij Digitale geletterdheid. Gemiddeld geven zij als waarderingscijfer 3,7 sterren.

Basicly is de digitale tak van burgerschap. dankzij Basicly hebben we een goed visie op de digitale geletterdheid.
Wij zijn hiermee gestart en nog in de verkenningsfase. Tot nu toe tevreden.

Meer leermiddelen

Stapp

Digitale geletterdheid, Mediawijsheid

4
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 14% van de scholen
Meer Digitale geletterdheid leermiddelen