Vakgroep

Beweging

Revisie

niet meer leverbaar

Groep

3 t/m 8

Waardering

Gebruik

1% van de aangesloten scholen

Bewegen In Onderwijs en Sport (BIOS)

Voor de groepen 3 t/m 8 is er de bewegingsonderwijsmethode BIOS. BIOS staat voor ‘bewegen in en om school’ en is bedoeld voor basisscholen en sportverenigingen.

De lessen bestaan uit verschillende activiteiten naast elkaar, dus er is veel actie. Dezelfde les wordt een aantal keren herhaald, dus er zijn veel leerkansen voor de kinderen. Elke week krijgen de leerlingen één blokuur gymnastiek.
De groepen 3 t/m 8 gymmen in onze eigen inpandige gymzaal in de school. De groepen 1-2 maken gebruik van de speelzaal op school.  

Met BIOS krijgen groepsleerkrachten bij het geven van de wekelijkse lessen bewegingsonderwijs aan leerlingen in de eigen groep, ondersteuning door een vakleerkracht. In de provincie Gelderland ligt de zorg daarvoor bij de Gelderse Sportfederatie. Deze Federatie laat zich daarbij leiden door de volgende kerngedachte: door een kwaliteitsimpuls te geven aan het bewegingsonderwijs worden leerlingen meer motorisch competent. Competent niet beperkt tot de vaardigheid op zichzelf, maar ook competent wanneer je kijkt naar kennis hebben van en het ontwikkelen van een grondhouding om het bewegen een eigen plaats te geven in de vrijetijdsbesteding. Blijven bewegen dus! Een motorisch competente leerling kan beter bewegen en beleeft er ook meer plezier aan. Belangrijke voorwaarden om ook in de vrije tijd aan sport en bewegen te blijven doen

Methode ontwikkelaar

Gelderse Sportfederatie

Uitvoering

alleen papier

Meer leermiddelen

Basislessen Bewegingsonderwijs

Beweging

4
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 2 jaar (2026)
Groep: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8
Gebruik: 28% van de scholen

Gezonderwijs

Beweging

0
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 2 jaar (2026)
Groep: 2 t/m 8
Gebruik: 0% van de scholen
Meer Beweging leermiddelen