Voorleesmiddag op de Jacobus Koelmanschool

De school is dé plek om kinderen plezier in lezen bij te brengen. Een belangrijke drijfveer voor BCB om de Actieweek christelijke kinderboeken te organiseren, 2 t/m 12 oktober 2024.

BCB (de brancheorganisatie voor christelijke boekhandels, uitgeverijen en distributeurs) is de organisatie achter de Actieweek christelijke kinderboeken. Haar bijdrage bestaat uit het uitgeven van een gratis actieboek, een prentenboek en een Werkmap voor scholen. De campagne stimuleert het schrijven, uitgeven, verkopen en lezen van (christelijke) kinderboeken.

De opa van Tom mocht op maandag 7 oktober een paar prentenboeken voorlezen.

Ook in Groep 2 van de Jacobus Koelmanschool in Krimpen aan den IJssel werd aan deze Actieweek aandacht besteed door (prenten)boeken centraal te stellen.
Bij het lezen werden vragen gesteld als:

  • Waar zou dit boek over gaan? (voorspellen)
  • Wie is er in dit boek belangrijk? (goed luisteren, betrokken zijn)
  • Hoe denk je dat het verhaal eindigt? (verhaalbegrip, inleven)

De kinderen van Groep 2 vonden het op maandagmiddag 7 oktober erg spannend, meneer Vreeken – de opa van Tom – zou komen voorlezen! Bij het begin van de les mocht een van de kinderen een Psalm opgeven, het werd Psalm 75: 1.

U alleen, U loven wij;
Ja wij loven U, o HEER;
Want Uw naam, zo rijk van eer,
Is tot onze vreugd nabij;
Dies vertelt men in ons land,
Al de wond’ren Uwer hand.

Voordat opa Vreeken ging voorlezen heeft hij de kinderen uitgelegd hoe mooi het is dat wij in ons land mogen vertellen en zingen over de wonderen van Gods hand. Maar ook dat er heel veel landen zijn waar vertellen uit de Bijbel streng verboden is.
De kinderen luisterden aandachtig toen opa Vreeken ging voorlezen over een beer die water nodig had, maar de beer had alleen maar een emmer met een gat in de bodem. Daarna was het prentenboek ‘Ik vindt u lief opa’ aan de beurt. Voor we er erg in hadden, was het voorleesuurtje alweer voorbij.