Vakgroep

Natuur- en techniek

Revisie

over 3 jaar (2027)

Groep

3 t/m 8

Waardering

Gebruik

2% van de aangesloten scholen

Argus Clou Natuur en Techniek

Het mooie van de vakken biologie, natuurkunde en techniek is dat er zo veel in te ontdekken en onderzoeken valt. En precies dát is de kern van Argus Clou Natuur en Techniek.

Argus Clou is ‘professor in alles’. Met fraaie kijkplaten en uitdagende opdrachten stimuleert hij kinderen om nét iets verder te kijken. De lesstof is geschreven door kinder boekenschrijvers. De methode leest dan ook als een boeiend boek, maar geeft u ook de zekerheid van optimale leerresultaten: resultaat én uitdaging tegelijk.

Meer ruimte in uw lesprogramma

Argus Clou Natuur en Techniek is een opzichzelfstaande methode, maar vormt een ideale combinatie met de methodes Argus Clou Aardrijkskunde en Argus Clou Geschiedenis. De drie methodes hebben dezelfde organisatie en opbouw en gaan uit van de nieuwste kerndoelen. Bovendien is elke methode met 30 lessen per jaar compact en heeft u door de overzichtelijke leerkrachten handleiding weinig voorbereidingstijd nodig.

Argus Clou Natuur en Techniek in het kort

  • Daagt kinderen uit om aan de hand van waar gebeurde onderwerpen de wereld om hen heen te ontdekken en te leren begrijpen.
  • Gegarandeerd alle kerndoelen halen in 30 lessen/weken per jaar voor groep 5 t/m 8 en 10 lessen per jaar voor groep 3 en 4.
  • De heldere structuur maakt het herkenbaar voor de kinderen en overzichtelijk voor de leerkracht.
  • Concentrische opbouw: elk jaar dezelfde 5 thema’s waardoor kinderen steeds meer vertrouwd raken met het onderwerp.
  • De vakgebieden techniek, biologie en natuurkunde zijn gelijk verdeeld over de methode (allemaal een derde deel).
  • Op verschillende manieren lesgeven: keuze uit twee routes voor verwerking van de mysterieles en de kijkplaatles. Alle kinderen werken op dezelfde manier óf werken individueel toe naar presenteerbare materialen (bijvoorbeeld practica).
  • De afwisselende lessen en routes houden het levendig voor u en de kinderen.
  • Leest als een boeiend boek: lesstof geschreven door kinderboekenschrijvers

Groep 3 en 4

Ook de kleinste onderzoekers in groep 3 en 4 worden met Argus Clou Natuur en Techniek op hun wenken bediend. Er valt namelijk ook in deze
jaargroepen veel over het vakgebied te ontdekken. Elk thema start met een ontdekvraag die u op twee manieren kunt introduceren. Door deze vraag met de kinderen te bespreken of ze een heel korte praktische opdracht te laten uitvoeren, laat u ze spelenderwijs kennismaken met de begrippen in de les. Ook verdiepen ze zich zo in de ontdekvraag. In het voorleesverhaal spelen de begrippen opnieuw een belangrijke rol. De verhalen zijn geschreven door kinderboekenschrijvers. Na het verhaal bekijken de kinderen de verhaalplaten, waarin ze allerlei dingen zien die ze uit het verhaal herkennen. In de verhaalplaat komen eveneens de begrippen uit het thema terug. Daarna maken de kinderen, met of zonder uw begeleiding, de opdrachten in het werkboek.

Groep 5 t/m 8

Argus Clou Natuur en Techniek is een echte ervaring. Voortdurend daagt de methode de kinderen uit om te ontdekken en onderzoeken. Elk thema start met een authentieke bron: een echte persoon, gebeurtenis of echt voorwerp. Direct wordt daar een ontdekvraag aan gekoppeld die de kinderen tot nadenken aanzet, zoals ‘Raakt de keukenkraan nooit leeg?’ In les 3 van elk thema worden de kinderen uitgedaagd om een mysterie op te lossen. Les 5 bevat een samenvattende kijkplaat waarop de kinderen de geleerde stof herontdekken. De lesstof is in verhalende stijl geschreven door kinderboekenschrijvers, zodat de methode leest als een boeiend boek.

Methode ontwikkelaar

Malmberg

Website

www.malmberg.nl

Uitvoering

papier en digitaal

Meer leermiddelen

Leefwereld

Natuur- en techniek

3,5
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: niet meer leverbaar
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 4% van de scholen

NatuNiek

Natuur- en techniek

3,5
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 2 jaar (2026)
Groep: 3 t/m 8
Gebruik: 2% van de scholen

Natuurzaken (Zaken van Zwijsen)

Natuur- en techniek

4
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 2 jaar (2026)
Groep: 3 t/m 8
Gebruik: 3% van de scholen
Meer Natuur- en techniek leermiddelen