Vakgroep

Begrijpend lezen, Technisch lezen

Revisie

over 2 jaar (2026)

Groep

3 t/m 8

Waardering

Gebruik

1% van de aangesloten scholen

Duo-lezen

Duo betekent tweetal. Duo-lezen is dus lezen in een tweetal. Samen kies je een boek uit. Het is belangrijk dat dit boek aansluit bij de leerlingen en bij hun interesses. Als je een boek hebt gekozen, ga je om de beurt een bladzijde lezen. Natuurlijk kun je elkaar tips en complimenten geven. Zo leer je van elkaar.

Door duo-lezen leer je van en met elkaar. Je hoeft niet per se bji elkaar in de groep te zitten. Als je in groep 6 zit, kun je prima duo-lezen met iemand die in groep 3 zit. Je leest dan boekjes op twee verschillende niveaus.
Zo blijf je oefenen op je eigen niveau.
Het doel van duo-lezen is om sneller en beter te gaan lezen.

In dit concept leest een gevorderde lezer samen met een beginnende lezer een leuk verhaal. De tekst van het verhaal is geschreven op twee afwisselende AVI-niveaus. Samenlezen bevordert de taalontwikkeling, vergroot de woordenschat en biedt extra hulp aan zwakke lezers, taalzwakke en anderstalige kinderen.
De Samenleesboeken zijn ideaal bij het tutorlezen op school, waarbij kinderen uit verschillende groepen aan elkaar gekoppeld worden. De Duoleesboeken vormen een nieuwe loot aan de Samenleesstam. In deze boeken boeken verschillen de teksten telkens maar één of twee AVI-niveaus van elkaar. Dat maakt ze uitermate geschikt voor het samenlezen binnen dezelfde groep. Zo kunnen de lezers van het lagere niveau ook de moeilijkere tekst al een beetje meelezen.

 

 

Methode ontwikkelaar

Delubas

Website

www.delubas.nl

Uitvoering

alleen papier

Meer leermiddelen

Samenleesboeken

Begrijpend lezen, Technisch lezen

0
Uitvoering: alleen papier
Revisie: in 2023
Groep: 3 t/m 8
Gebruik: 0% van de scholen

Karakter

Begrijpend lezen, Technisch lezen

4
Uitvoering: alleen papier
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 4 t/m 8
Gebruik: 4% van de scholen

Estafette

Begrijpend lezen, Technisch lezen

3,5
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: onbekend
Groep: 4 t/m 8
Gebruik: 4% van de scholen
Meer Begrijpend lezen leermiddelen