Vakgroep

Begrijpend lezen, Technisch lezen

Revisie

onbekend

Groep

4 t/m 8

Waardering

Gebruik

4% van de aangesloten scholen

Estafette

Estafette editie 3 is een geïntegreerde leesmethode voor groep 4-8 die leerlingen aan het lezen krijgt én houdt. Estafette editie 3 bevat leuke, rijke, afwisselende teksten waar het leesplezier vanaf spat!

Technisch en begrijpend lezen in samenhang

Met Estafette editie 3 leren leerlingen teksten vloeiend lezen mét begrip. We behandelen alle aspecten van lezen in samenhang met dezelfde tekst. Het principe van Close Reading vormt de basis van het begrijpend lezen. Voor het technisch lezen is een nieuwe leerlijn ontwikkeld.

Van technische leesvaardigheid naar begrijpend lezen

De technische leesvaardigheid blijft natuurlijk wel de belangrijkste voorwaarde om tot vloeiend lezen met begrip te kunnen komen. Daarom ligt de focus in groep 4, 5 en 6 op de technische leesvaardigheid. Tijdens de lessen wordt 35 minuten tijd besteed aan het oefenen van de technische leesvaardigheid. Onderdelen om te komen tot leesbegrip, zoals woordenschat, begrijpend luisteren en leesstrategieën toepassen, zitten hierin verweven. De laatste 15 minuten van de les zijn de leerlingen met ‘Ik begrijp, ik vind, ik ontdek’ 100% bezig met begrijpend lezen.

Wanneer de basis van de technische leesvaardigheid in voldoende mate wordt beheerst (na groep 6), komt de focus te liggen op leesbegrip, studerend lezen en studievaardigheden. Het doel hiervan is om leerlingen zelfredzaam te maken voor het voortgezet onderwijs. Estafette editie 3 is volledig kerndoeldekkend voor zowel technisch lezen als begrijpend lezen.

Methode ontwikkelaar

Uitgeverij Zwijsen

Website

www.zwijsen.nl

Uitvoering

papier en digitaal

Meer leermiddelen

Duo-lezen

Begrijpend lezen, Technisch lezen

4,5
Uitvoering: alleen papier
Revisie: over 2 jaar (2026)
Groep: 3 t/m 8
Gebruik: 1% van de scholen

Karakter

Begrijpend lezen, Technisch lezen

4
Uitvoering: alleen papier
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 4 t/m 8
Gebruik: 4% van de scholen

Samenleesboeken

Begrijpend lezen, Technisch lezen

0
Uitvoering: alleen papier
Revisie: in 2023
Groep: 3 t/m 8
Gebruik: 0% van de scholen
Meer Begrijpend lezen leermiddelen