Vakgroep

Rekenen

Revisie

over 4 jaar (2028)

Groep

1 t/m 8

Waardering

Gebruik

7% van de aangesloten scholen

Getal & Ruimte Junior

Met aandacht, zelfvertrouwen en eigenaarschap kom je verder! Om goed te leren rekenen, heb je herhaling nodig in een duidelijke structuur. Getal & Ruimte Junior gebruikt een heldere gestructureerde rekendidactiek met aandacht voor één onderwerp en duidelijke, altijd werkende strategieën. Elke dag is er tijd voor automatiseren en memoriseren.

Kinderen krijgen dagelijks instructie en gaan in kleine stapjes van oefenen naar toepassen. Elke week wordt na het ophalen van de voorkennis veel aandacht aan de strategie besteed. Zo kunnen kinderen zich de rekenvaardigheid echt eigen maken voordat ze gaan toepassen. Dit toepassen gebeurt door middel van een stappenplan en is volledig gebaseerd op het drieslagmodel uit het ERWD-protocol.
Kinderen komen sneller verder, zonder omwegen. Dit geeft zelfvertrouwen!

Ieder kind leert rekenen in zijn eigen tempo

Met Getal & Ruimte Junior bied je ze allemaal de aandacht én de lesstof die ze nodig hebben.
In het basismateriaal is differentiatie binnen elke les en opdracht mogelijk. Leerlingen zien zelf welke opdrachten bij hun niveau en tempo aansluiten. Zo blijven ze gemotiveerd en uitgedaagd. Ze stromen uit op 1F, 1S en 2F.

Voor zeer sterke rekenaars is er de leerlijn Meesterwerk. Echt anders rekenen met drie grotere opdrachten per week, opgebouwd volgens de hogere niveaus van de taxonomie van Bloom.
Voor kinderen die het basisniveau niet halen, is er vanaf groep 5 de Niveaulijn. Zij werken aan dezelfde doelen, maar doen dit in handelingsniveau en moeilijkheidsgraad één of meerdere stapjes terug.

Contextsommen

Je kunt contextopgaven zien als de brug tussen het rekenen en de echte wereld. Een contextopgave combineert rekenen met taal: je moet de geschetste situatie snappen, de informatie uit de tekst en de afbeelding halen en deze gebruiken om de vraag te kunnen beantwoorden. En dat maakt dat veel kinderen alleen al afhaken bij het zien van zo’n opgave. Getal & Ruimte Junior heeft als doel alle leerlingen verder te helpen in het rekenen, ook bij contextopgaven. Júist bij contextopgaven! Daarom: zo helpt Getal & Ruimte Junior leerlingen bij het oplossen van contextsommen.

Getal & Ruimte Junior kenmerkt zich door:

  • Een heldere, herkenbare opbouw en structuur en één rekenonderwerp per week.
  • Elke week eerst de vaardigheden leren beheersen, daarna pas rekenen in een context.
  • Een helder stappenplan om contextopgaven systematisch op te lossen, gebaseerd op het drieslagmodel.
  • Het expliciet onderwijzen van de rekenbegrippen en rekentaal tijdens de instructie.
  • Veel aandacht voor automatiseren en memoriseren van de basisbewerkingen.
  • Elk blok wordt afgesloten met twee beheersingstoetsen: één met rekenvaardigheidsopdrachten en één met contextopdrachten.

Digitaal en op papier

Getal & Ruimte Junior bieden we aan in Junior Cloud. Daarbij kies je zelf hoe je werkt. Volledig digitaal of met leerwerkboeken én digitaal lesmateriaal

Methode ontwikkelaar

Noordhoff uitgevers bv

Uitvoering

papier en digitaal

Reviews

7% van de aangesloten scholen bij de SLRO gebruikt Getal & Ruimte Junior bij Rekenen. Gemiddeld geven zij als waarderingscijfer 4,2 sterren.

Goede didactiek!

Meer leermiddelen

Pluspunt

Rekenen

4
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 3 jaar (2027)
Groep: 3 t/m 8
Gebruik: 18% van de scholen

Snappet rekenen

Rekenen

3,5
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 3 t/m 8
Gebruik: 11% van de scholen

Alles telt Q

Rekenen

0
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 0% van de scholen
Meer Rekenen leermiddelen