Vakgroep

Verkeer

Revisie

niet meer leverbaar

Groep

1 t/m 8

Waardering

Gebruik

14% van de aangesloten scholen

Klaar … over!

Goed verkeersonderwijs is van groot belang. Dat zien we iedere dag op straat. Maar verkeerslessen zijn niet altijd makkelijk in het lesprogramma in te passen. De afgelopen jaren heeft Klaar…over! op veel scholen bewezen dat goede en effectieve verkeerslessen ook met een beperkte tijd heel goed mogelijk zijn.

De heldere opbouw van de lessen en de kernachtige, herkenbare inhoud stellen leerkrachten in staat om in een korte verkeersles veel voor elkaar te krijgen. Klaar…over! richt zich op praktische kennis, die leerlingen in het verkeer direct kunnen toepassen. Een prettig idee voor iedereen die de kinderen aan het eind van de dag weer op weg naar huis ziet gaan. Klaar… over! is altijd actueel. Zodra verkeersregels wijzigen, worden de werkboeken en de software direct aangepast.
Als je de regels kent, ben je nog geen goede en veilige verkeersdeelnemer. In Klaar…over! gaat het dan ook niet alleen om verkeersregels. Inzicht en je eigen verantwoordelijkheid in het verkeer staan ook centraal.
Klaar…over! behandelt de vijf verschillende rollen die kinderen in het verkeer spelen: spelend, wandelend, fietsend, als passagier of gebruik makend van het openbaar vervoer.
In de stof van Klaar…over! is het ontwikkelings- en ervaringsniveau van kinderen het uitgangspunt. Bovendien houdt de methode rekening met het perspectief en het beperkte gezichtsveld van een kind. De meeste illustraties, foto’s en filmpjes tonen verkeerssituaties zoals kinderen ze zien.
Verkeersonderwijs is vooral effectief als ouders er thuis een vervolg aan geven. Klaar…over! houdt ouders op de hoogte van de lessen in de vorm van kopieerbladen met praktische verkeerstips en –aanwijzingen.

Een aantal kenmerken van Klaar…over! op een rijtje:

  • Verkeersinzicht en eigen verantwoordelijkheid staan centraal
  • Aandacht voor iedere rol die een kind in het verkeer speelt
  • Veel illustraties, foto’s en filmpjes vanuit kinderperspectief
  • Kopieerbladen voor ouders
  • Praktische methode
  • Altijd actueel
  • Eén les per twee weken
  • Theorie en oefenstof handig in één werkboek
  • Resultaatgericht

Methode ontwikkelaar

Noordhoff uitgevers bv

Uitvoering

alleen papier

Reviews

14% van de aangesloten scholen bij de SLRO gebruikt Klaar … over! bij Verkeer. Gemiddeld geven zij als waarderingscijfer 3,4 sterren.

Wordt niet gebruikt in groep 7. De methode is niet toereikend voor de voorbereiding van het verkeersexamen. Daarvoor gebruiken we de examen-oefenlessen van VVN.
Er zijn op dit moment betere methodes, maar die zijn een stuk duurder

Meer leermiddelen

ANWB Streetwise

Verkeer

4
Uitvoering: volledig digitaal
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 12% van de scholen

Let’s go

Verkeer

4
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 2 jaar (2026)
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 6% van de scholen

Schoolverkeersexamen

Verkeer

4
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 2 jaar (2026)
Groep: 5 t/m 8
Gebruik: 21% van de scholen
Meer Verkeer leermiddelen