Vakgroep

Seksuele vorming

Revisie

over 6 jaar (2030)

Groep

1 t/m 8

Waardering

Gebruik

1% van de aangesloten scholen

Veiligwijs

Veiligwijs is een waardengerichte lesmethode voor relationele en seksuele vorming met lessen over relaties en seksualiteit voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs.

Voor iedereen

De lesmethode is zo opgebouwd dat de leerkracht met de informatie en opdrachten goed kan aansluiten op het niveau van de klas. Er wordt rekening gehouden met persoonlijke en culturele verschillen.

Waarden

De theoretische informatie en de praktische opdrachten zijn gekoppeld aan een van de waarden Respect, Liefde, Zorg of Veiligheid.
De lesmethode verschilt inhoudelijk met de lesmethode die vanuit de overheid is gefinancierd. In Veiligwijs is relationele veiligheid een uitgangspunt, net als dat seksualiteit kwetsbaar is.

Veiligheid

Veiligwijs is gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen voor de opbouw en inhoud van lesmethodes over seksualiteit en erkend door het RIVM (Goed Onderbouwd).

Cultuursensitief

Persoonlijke normen en waarden, cultuur, religie en diversiteit: het hoort bij seksualiteit. In Veiligwijs staan respect voor en luisteren naar elkaar centraal.
We geloven dat je jezelf mag zijn en (o.a.) je grenzen mag kennen. Dit betekent dat in het gesprek over seksualiteit, ook niemand zijn of haar grenzen over hoeft. Aansluiten, sensitief werken, zorgvuldig zijn in de voorlichting over seksualiteit: dat zijn elementen waar Veiligwijs – mede vanwege haar waardegerichte benadering – de handvatten voor biedt.

Methode ontwikkelaar

Zorg voor Seksualiteit

Uitvoering

alleen papier

Meer leermiddelen

Wonderlijk Gemaakt Speciaal

Seksuele vorming

4,5
Uitvoering: alleen papier
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 1% van de scholen

Wonderlijk Gemaakt

Seksuele vorming

4
Uitvoering: papier en digitaal
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 85% van de scholen
Meer Seksuele vorming leermiddelen