Vakgroep

Seksuele vorming

Revisie

over 4 jaar (2028)

Groep

1 t/m 8

Waardering

Gebruik

85% van de aangesloten scholen

Wonderlijk Gemaakt

De christelijke methode Wonderlijk gemaakt voor het basisonderwijs is volledig vernieuwd, geactualiseerd en gedigitaliseerd. Want relationele en seksuele vorming blijft relevant. Elke week zijn er in het nieuws aanknopingspunten. Of het nu gaat om berichten van seksuele grensoverschrijding, MeToo-meldingen, vermeende genderideologie in een koningslied of bloot in tv-programma’s, we hebben een eigen positieve boodschap mee te geven aan kinderen.

Opbouw methode

Wonderlijk Gemaakt Basis is een methode voor het christelijk en reformatorisch basisonderwijs. Zes katernen bieden een complete leergang die aansluit op de kerndoelen. De methode bestaat uit een map, PowerPointpresentaties en een ouderbrochure.
Afgestemd op hun leeftijd leren kinderen over seksualiteit en hun lichaam, geschapen door de Heere God. In alle jaren werk je aan weerbaarheid. In de bovenbouw is aandacht voor lichamelijke veranderingen, normen en waarden, seksueel misbruik en seksualiteit in onze maatschappij.

Werkvormen

Met creatieve werkvormen kom je met de kinderen in gesprek. Voorbeelddialogen geven je ideeën welke woorden je kunt gebruiken bij het bespreken van dit kwetsbare onderwerp. Kernzinnen helpen leerlingen om de lessen vast te houden.

Bruikbaar pakket

De combinatie van achtergrondinformatie, leerkrachtinstructie en PowerPointpresentaties maakt Wonderlijk Gemaakt Basis tot een bruikbaar pakket. Met een training rusten we leerkrachten toe om met de methode aan de slag te gaan.

Voor ouders

Voor ouders bieden we een brochure met een samenvatting per les en een handreiking voor het gesprek thuis. Want seksuele vorming is allereerst een taak van ouders, de school neemt haar rol als mede-opvoeder.

Beoordeling Min. VWS

De praktijkbeoordelaars zijn erg enthousiast over de manier waarop deze methode voor relationele en seksuele vorming, vanuit een christelijke levensvisie, is uitgewerkt. Positieve punten zijn ondermeer: de doorlopende leerlijn, de goede uitwerking en aansluiting bij de doelgroep.
Het eindoordeel luidt: ‘Goed beschreven’.

 

Methode ontwikkelaar

Driestar educatief

Uitvoering

papier en digitaal

Reviews

85% van de aangesloten scholen bij de SLRO gebruikt Wonderlijk Gemaakt bij Seksuele vorming. Gemiddeld geven zij als waarderingscijfer 4,1 sterren.

Goede methode; mooier is om dit te integreren in burgerschap.
We gebruiken nog de oude versie
We kijken naar de opvolger, maar willen zeker Wonderlijk gemaakt blijven gebruiken
Fijne methode
Mooie lessen, binnenkort overstap naar de geüpdatet versie

Meer leermiddelen

Wonderlijk Gemaakt Speciaal

Seksuele vorming

4,5
Uitvoering: alleen papier
Revisie: over 4 jaar (2028)
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 1% van de scholen

Veiligwijs

Seksuele vorming

4
Uitvoering: alleen papier
Revisie: over 6 jaar (2030)
Groep: 1 t/m 8
Gebruik: 1% van de scholen
Meer Seksuele vorming leermiddelen